«Χαριστική βολή στην οικοδομή και αρνητικό ισοζύγιο για τα ακίνητα το νέο ΓΠΣ»

Χρήστος Σκλαβούνος, Πολ.Μηχανικός: «Ένα κακό ΓΠΣ δύσκολα διορθώνεται. Αναγκαίος ο εξορθολογισμός ακόμα κι αν καθυστερήσει»

Τα Μέγαρα, βάσει του νέου ΓΠΣ του οποίου η τελική υπογραφή αναμένεται, θα είναι η πρώτη περιοχή όπου θα καταργηθούν οι κατά παρέκκλιση αρτιότητες σε αγροτεμάχια κάτω των 4000 τ.μ. στα έχοντα πρόσωπο σε εθνικές, επαρχιακές, κύριες δημοτικές οδούς και στις σιδηροδρομικές γραμμές.

Την μείωση της αξίας των αγροτεμαχίων θεωρεί δεδομένη ο Πολιτικός Μηχανικός Χρήστος Σκλαβούνος, με τον οποίο μιλήσαμε σχετικά με τις αλλαγές που φέρνει το νέο ΓΠΣ.

Καθώς στην περιοχή μας τα αγροτεμάχια που «παίρνει η μπάλα» των παρεκκλίσεων είναι περισσότερα από όσα εντάσσονται σε πολεοδομικό σχέδιο, ο πολιτικός μηχανικός εκτιμά ότι το ισοζύγιο είναι κατά πολύ αρνητικό.

Αναλυτικότερα, παρακάτω ακολουθούν οι απόψεις και οι παρατηρήσεις του Πολιτικού Μηχανικού Χρήστου Σκλαβούνου, όπως τις καταγράψαμε και ανάμεσά τους θέσεις που διατυπώθηκαν στην συνάντηση Μηχανικών και λοιπών φορέων στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Μεγάρων, πριν από λίγες ημέρες.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε για να συζητηθούν τα φλέγοντα θέματα της επικείμενης ένταξης του περίφημου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της περιοχής μας.

Θα ξεκινήσω λοιπόν ως εξής:

Βασικός στόχος ενός Γ.Π.Σ. ή όπως αλλιώς θα ονομάζεται από τούδε και στο εξής, είναι η προστασία, η ανάδειξη και βέλτιστη χρήση των δυνατοτήτων μιας περιοχής.

Αυτή η προσπάθεια έχει ξεκινήσει εδώ και 16 χρόνια με πολλές προσδοκίες.

Λογικό είναι, επειδή για λόγους που δεν είναι δυνατόν να γνωρίζω και η ένταξη αναβάλλετο διαρκώς, το αρχικό πλάνο να προσαρμόζετο στις ανάγκες της εποχής, αν αυτό είναι κατανοητό.

Η διαδικασία ξεκίνησε ορθά με πολυσυμμετοχικότητα φορέων και με μια επιτροπή                   (11 μέλη), παρακολούθησης της εξέλιξης. Κατά την πορεία κάπου ξεχάστηκε η πολυσυμμετοχικότητα, κάπου παραμερίστηκαν οι αρχικοί μελετητές και το ζήτημα έγινε μυστικό και με λίγους εμπλεκόμενους ( δυστυχώς όχι επαΐοντες ).

(Ας σημειωθεί ότι η πόλη μας διαθέτει πολλούς αξιόλογες προσωπικότητες και προσωπικά καμαρώνω να έχω αυτούς για συμπολίτες).

Αποτέλεσμα αυτής της κρυψίνοιας, ήταν να βρεθούμε με ένα σχέδιο Γ.Π.Σ. προς ψήφιση που δεν έχει καμιά σχέση με τον αρχικό οραματισμό, πολύ δε περισσότερο, να μη συνάδει με τις σημερινές διαρθρωμένες οικονομικές καταστάσεις».

«Περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας σε μια ήδη δύσκολη εποχή»

«Σε μια περίοδο κρίσης όπως αυτή που περνά η κοινωνία και προ πάντων η οικονομία, το Γ.Π.Σ. φαίνεται να σκοπεύει στην περαιτέρω επιδείνωση και της κοινωνικής αδικίας και της οικονομικής κρίσης.

Και εξηγούμαι παρακάτω εν συντομία: (Αυτά προέκυψαν από τη συζήτηση της περασμένης Τρίτης)

Πρώτη περιοχή στην Ελλάδα που καταργούνται οι κατά παρέκκλιση αρτιότητες σε αγροτεμάχια κάτω των 4000 τμ (ανάλογα με το χρόνο δημιουργίας τους) στα έχοντα πρόσωπο στις Εθνικές, Επαρχιακές, κύριες Δημοτικές οδούς και στις σιδηροδρομικές γραμμές, είναι τα Μέγαρα. (Ας σημειωθεί ότι η Ν. Πέραμος δεν εντάσσεται στο Γ.Π.Σ. , ας είναι στο ίδιο Δημοτικό διαμέρισμα) με συνέπεια εκεί  να μην καταργούνται οι παρεκκλίσεις. Μπορεί η κυβερνητική επιθυμία να είναι αυτή, δηλαδή να καταργηθούν οι παρεκκλίσεις, όμως καλό είναι αυτό  να γίνει Πανελλήνια και όχι αποσπασματικά μέσω Γ.Π.Σ και με τα Μέγαρα να αποτελούν το πειραματόζωο αυτής της ενέργειας. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να αναλυθεί εδώ πόσο απομειώνεται η εμπορική αξία αυτών των αγροτεμαχίων. Μπορεί η αξία αυτών των τμημάτων που εντάσσονται σε πολεοδομικό σχέδιο να αυξάνει, όμως αναλογικά με αυτά που χάνουν την αξία τους (έχουμε 2 γραμμές του τρένου, 3 εθνικές οδούς και 5 χαρακτηρισμένες επαρχιακές οδούς, μαζί και με μια κύρια Δημοτική στην περιοχή μας) είναι κατά πολύ λιγότερα, άρα το ισοζύγιο είναι κατά πολύ αρνητικό.

Με κάποια λογική Μέσου συντελεστή δόμησης, στο μεγαλύτερο τμήμα της πόλης απομειούται ο συντελεστής δόμησης που σημαίνει ότι όλα τα ευρισκόμενα σ’ αυτές τις περιοχές οικόπεδα, χτίζουν  λιγότερο.

Για παράδειγμα, ένα οικόπεδο 200 m2 που είχε συντελεστή δόμησης 2,00, έχτιζε συνολικά 400 m2 οικοδομή. Τώρα που ο Σ.Δ γίνεται 1,60, θα χτίζει 320 m2, δηλαδή χάνει 80 m2 (ένα ολόκληρο διαμέρισμα).

Το ερώτημα είναι:  Τώρα που διέλυσαν αυτήν την ατμομηχανή της Ελληνικής οικονομίας, την ΟΙΚΟΔΟΜΗ, τώρα ρίχνουν και τη χαριστική βολή σ’ αυτήν; Είναι αυτή συμπόρευση με την σημερινότητα;».

Πρόταση για χαρακτηρισμό της Βαρέας ως «ήπιας τουριστικής ανάπτυξης» περιοχή

«Η περιβόητη Βαρέα:  Όταν κατά το παρελθόν ερωτάτο ο κάθε συμπολίτης  «πως βλέπει την ανάπτυξη της πόλης μας ;» απαντούσε ευθαρσώς,

« Ν’ αναπτύξουμε το θαλάσσιο μέτωπο . Ν’ αναπτύξουμε τη Βαρέα».

Σήμερα το Γ.Π.Σ. θέλει να χαρακτηρίσει τη ΒΑΡΕΑ «Γενική κατοικία» και της δίνει ένα συντελεστή δόμησης 0.40. Επειδή πιστεύουμε ότι αυτό δεν αποτελεί μοντέλο ανάπτυξης , προτείνουμε η περιοχή της Βαρέας να χαρακτηρισθεί περιοχή  «Ήπιας Τουριστικής Ανάπτυξης» και οι όροι δόμησης να δοθούν από ειδικούς , στους οποίους θα πρέπει να ανατεθεί η ένταξη στο σχέδιο πόλης αμέσως μετά την ψήφιση του Γ.Π.Σ. αφού θα συμμετέχουν όλοι οι φορείς της  πόλης (μιας και θεωρείται η Βαρέα η ναυαρχίδα της ανάπτυξης) ας αποφασιστούν τα βέλτιστα, τα οποία εμείς θα προτείνουμε στο υπουργείο, και όχι το υπουργείο σ’ εμάς.

(Ας σημειωθεί ότι αυτοί που προσπαθούν να επιβάλλουν τις απαχθείς προτάσεις τους για την πόλης μας, αμφισβητείται αν ξέρουν, πέραν του χάρτη, κατά που πέφτουν τα Μέγαρα).

Όπως προαναφέρθηκα, η πόλη μας διαθέτει πολλά φωτεινά μυαλά που, και αγαπούν την πόλη, και έχουν καλύτερες απόψεις από τις «καρεκλοκένταυρες» κυρίες των οργανισμών και των υπουργείων.

Οι περιοχές απόλυτης προστασίας (ορεινοί όγκοι) και υψηλής προστασίας όπως είναι αποτυπωμένες στο χάρτη, δημιουργούν μια περίεργη ασάφεια οριοθέτησης (εσοχές – εξοχές) που σίγουρα θα δημιουργήσουν μελλοντικά θέματα.

Γίνεται δε κατανοητό ότι στις πιο πάνω περιοχές απαγορεύονται σχεδόν παντελώς η οικοδομική δραστηριότητα. (Ο Κιθαιρώνας, τι δουλειά έχει στο Γ.Π.Σ. των Μεγάρων;)»

«Ελλοχεύει μέγιστος κίνδυνος υποβάθμισης της περιοχής»

«Οριοθετείται η ζώνη εκπαίδευσης Ανατολικά και σε επαφή με τη Βιομηχανική περιοχή «Παπά Περιβόλι».

Αυτό σημαίνει ότι αν ποτέ γίνει κάποια σχολή (ΑΕΙ ή ΤΕΙ) στα Μέγαρα, θα πρέπει οι φοιτητές να αναπνέουν τον ρυπογόνο αέρα της βιομηχανίας, (επειδή συνήθως οι άνεμοι είναι Βορειοδυτικοί), πέραν του γεγονότος ότι τίποτε δεν θα αποδώσουν στην πόλη, (αφού επίκειται σύνδεση της περιοχής με τον κόμβο του Πεύκου), συνεπώς θα μπαίνουν και θα βγαίνουν χωρίς να περνάνε μέσα από την πόλη.

Οι προτεινόμενες ζώνες διερεύνησης και του υδατοδρομίου και προ πάντων των διαμετακομιστικού εμπορίου (ποια φωτεινά μυαλά τις επέλεξαν;) θα πρέπει να αφαιρεθούν οριστικά επειδή εδώ ελλοχεύει ο μέγιστος κίνδυνος υποβάθμισης της περιοχής.

Φυσικά αυτά είναι τα ελάχιστα που σχολιάζονται στο προτεινόμενο Γ.Π.Σ. (δεν είναι τα μόνα), όμως υπάρχουν και θετικά στοιχεία.

Πιστεύουμε ότι ένας εξορθολογισμός του προτεινόμενου Γ.Π.Σ. είναι αναγκαίος, ακόμη κι’ αν αυτό σημαίνει ότι θα καθυστερήσει η έγκριση του για κάποιο χρονικό διάστημα, γιατί είναι κακό (αρχικά) Γ.Π.Σ., δύσκολα διορθώνεται και είναι δυνατόν να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα ανάπτυξης, αντί να κάνει καλό.

Καλείται λοιπόν η Δημοτική αρχή και προσωπικά ο Δήμαρχος, να δείξουν τις καλές τους  προθέσεις, να έχουν «ευήκοα ώτα » και να ενστερνισθούν τις προτάσεις των φορέων της πόλης.

Κλείνοντας, θέτω ένα βασικό ερώτημα:

Επειδή το Γ.Π.Σ. είναι ανυπόγραφο, ποιος το συνέταξε;

Ο αρχικός μελετητής κος Λιακόπουλος, είχε συμμετοχή;

 

Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας

Χρήστος Σκλαβούνος

Πολιτικός Μηχανικός»

Πηγή: http://enimerosi-news.gr