Το 70% των κτιρίων της χώρας μας είναι κτισμένο χωρίς αντισεισμικό κανονισμό ή με παλαιότερους κανονισμούς, οι οποίοι είναι ανεπαρκείς για τα σημερινά δεδομένα. Γίνεται επομένως κατανοητό, ότι η γνώση της στατικής επάρκειας και της συμπεριφοράς ενός κτίσματος έναντι σεισμού ενός μεγάλου αριθμού κτιρίων είναι επιτακτική ανάγκη.
Ο ιδιοκτήτης οφείλει να γνωρίζει την στατική επάρκεια των κατασκευών που χρησιμοποιεί για να στεγάσει τις δραστηριότητες του, τόσο τις οικογενειακές όσο και τις επαγγελματικές. Αυτό επιτυγχάνεται με τον προσεισμικό έλεγχο στατικής επάρκειας.
Τα κτίρια, πέραν της αναμενόμενης και τυπικής φθοράς του χρόνου, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα με αρκετά μεγάλη σεισμικότητα, υφίστανται κατά διαστήματα έντονες σεισμικές καταπονήσεις με αποτέλεσμα να εμφανίζονται προβλήματα σε δομικά στοιχεία κυρίως σε παλαιότερα αλλά και νεότερα κτίσματα.
Για την Μελέτη Στατικής Επάρκειας εφαρμόζεται ο ΚΑΝ.ΕΠΕ. (Κανονισμός Επεμβάσεων) και ο Ευρωκώδικας 8 – μέρος 3. Οι συγκεκριμένοι κανονισμοί μας επιτρέπουν να διενεργούμε αποτιμήσεις στατικής επάρκειας οικοδομικών έργων και να επεμβαίνουμε όταν απαιτείται είτε κάποια επισκευή-αποκατάσταση είτε κάποια ενίσχυσή τους, πάντα σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη.
Ο έλεγχος στατικής επάρκειας περιλαμβάνει:
- Αποτύπωση φέροντος οργανισμού (σχεδίαση και αποτύπωση όλων των δομικών στοιχείων του κτιρίου).
- Σύνταξη ιστορικού του κτίσματος
- Καταγραφή βλαβών ή φθορών
- Έλεγχο οπλισμού (ανίχνευση και αποτύπωση των ράβδων οπλισμού).
- Ποιοτικό έλεγχο σκυροδέματος με ( άμεσες και έμμεσες μεθόδους).
- Στατική ανάλυση για την αποτίμηση της φέρουσας ικανότητας
- Μελέτη της απαιτούμενης στατικής ενίσχυσης σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΑΝ.ΕΠΕ και του EC8-3.
Η μελέτη αποτίμησης της ικανότητας ενός κτιρίου πραγματοποιείται εφαρμόζοντας μεθόδους ελαστικής ανάλυσης (δυναμική φασματική μέθοδος) ή (και) μεθόδους ανελαστικής υπερωθητικής ανάλυσης (pushover), για την εκτίμηση της στατικής του επάρκειας και τον εντοπισμό των σημείων και στοιχείων που υστερούν έναντι της επιδιωκόμενης επιτελεστικότητας και του επιπέδου των αποδεκτών ζημιών, που έχουν θεωρηθεί στη μελέτη.
Πότε απαιτείται έλεγχος στατικής επάρκειας ;
Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένες περιπτώσεις που απαιτείται έλεγχος στατικής επάρκειας και πιθανή επέμβαση αποκατάστασης
- Σε κτίριο που είναι στη φάση νομιμοποίησης/τακτοποίησης όπως απαιτείται βάσει Ν.4178/2013 και Ν.4495/2017.
- Σε κτίρια τα οποία έχουν πληγεί από έναν ισχυρό σεισμό
- Σε κτίρια τα οποία έχουν δεχτεί τροποποιήσεις ή αλλαγές χρήσεως
- Προσθήκες καθ’ ύψος ή/και κατ’ επέκταση σε υφιστάμενες κατασκευές
- Σε κτίρια με φθορές λόγω χρόνου ζωής του ή μη συντήρησης του(διάβρωση οπλισμών, αποσαρθρώση σκυροδέματος, αστοχίες υλικών).
- Σε κτίρια με ζημιές από άλλα φαινόμενα (π.χ πυρκαγιά) ή εξωτερικές φορτίσεις οι οποίες δεν είχαν προβλεφτεί στην αρχική μελέτη